Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κάψτε περισσότερες θερμίδες > Γυναίκες




 Πολλές φορές συμβαίνει o μεταβολισμός και οι μύες μας να αδρανούν, παρά το γεγονός ότι ποτέ δε σταματάμε τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική. Υπάρχουν μερικά μυστικά που βοηθάνε ώστε να αρχίσουν όλα πάλι να δουλεύουν ρολόι.

       1. Στο γυμναστήριο, κάντε μικρότερες σε διάρκεια και περισσότερο έντονες αεροβικές ασκήσεις. Οι ειδικοί στη φυσική αγωγή, τονίζουν πόσο πιο αποτελεσματικό είναι να ωθούμε τις αντοχές μας στα άκρα – μέσα πάντα σε λογικά πλαίσια – για κάποια λεπτά στο καθημερινό μας πρόγραμμα γυμναστικής. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται άμεσα ο μυοσκελετικός ιστός και ο μεταβολισμός και οι καύσεις να αυξάνουν κατακόρυφα.

       2. Ξεχάστε τους υδατάνθρακες στο βραδινό φαγητό. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην κατακράτηση υγρών, οπότε αν σταματήσετε να τους καταναλώνετε κατά τις βραδινές ώρες, θα αισθανθείτε αμέσως τη διαφορά, αφού θα ξυπνάτε ελαφρύτερη. 

       3. Καμιά φορά πιστεύουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε κατά τη διάρκεια που γυμναζόμαστε. Αν όμως εξετάσουμε πιο προσεκτικά και ειλικρινά τις προσπάθειές μας, ίσως τελικά παραδεχτούμε ότι δεν δίνουμε το 100%. Μήπως ήρθε ο καιρός να ζοριστούμε λίγο παραπάνω; Φτιάξτε ένα uptempo playlist στο iPod σας και ανεβάστε ένταση. Άλλωστε, σε τρισήμιση μήνες έχουμε καλοκαίρι. 

Πράγματι, υπάρχει μαγική συνταγή για την αγάπη

Οι ρομαντικοί που ψάχνουν την αιώνια αγάπη θα μείνουν άφωνοι από μία νέα εξίσωση αγάπης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την πλέον κατάλληλη στιγμή, δηλαδή λίγες μέρες πριν από του Αγίου Βαλεντίνου και η οποία μπορεί να υπολογίσει την κατάλληλη ηλικία για να ερωτευτεί κάποιος.

Η εξίσωση, που απέκτησε το παρατσούκλι "Η συνταγή του αρραβώνα", δημιουργήθηκε από έναν αυστραλό καθηγητή μαθηματικών και λειτουργεί υπολογίζοντας την ηλικία κατά την οποία ξεκινάει κάποιος να αναζητεί έναν μόνιμο σύντροφο με τη μεγαλύτερη δυνατή ηλικία κατά την οποία κάποιος θα σκεφτόταν να παντρευτεί.

"Παρότι η πιθανότητα δεν είναι η πιο ρομαντική βάση για ένα γάμο, η συνταγή φαίνεται να ταιριάζει σε πολλά ζευγάρια- είτε τυχαία, είτε κατόπιν σχεδίου", δήλωσε ο δημιουργός της εξίσωσης Τόνι Ντούλι από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

"Δεν υπάρχει λόγος η επιστήμη να μη μπορεί να υπολογίσει την καλύτερη χρονική στιγμή για ένα γάμο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντούλι.

Προσοχή όμως, γιατί η μαθηματική εξίσωση για τον έρωτα έχει μόνο 37% ποσοστό επιτυχίας.

Σύμφωνα με τον Ντούλι, η συνταγή λειτουργεί ως οδηγός για την κατάλληλη στιγμή να σοβαρευτεί κάποιος, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει σε όσους άνδρες επιθυμούν να μάθουν πότε να αποφύγει την απόλυτη δέσμευση.

Τα παιδιά που περνάνε ώρες με τον παππού και τη γιαγιά, παχαίνουν περισσότερο

Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς λείπουν στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα. Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Obesity” (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών για το βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.

Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει όλη την μέρα.

Επειδή οι γονείς συνήθως θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού, όταν οι ίδιοι λείπουν στη δουλειά, η μελέτη συνιστά να υπάρξουν συμβουλές στους ηλικιωμένους για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ώστε να μην βλάπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα εγγόνια τους. 

Αύξηση στους καρκίνους του στόματος ίσως οφείλεται στο στοματικό σεξ


Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος οφείλονται στο κάπνισμα, η κατάσταση όμως φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αποδίδεται τώρα στους ιούς HPV, από τους οποίους ορισμένοι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και προκαλούν μεταξύ άλλων τα γνωστά κονδυλώματα.
Τα κρούσματα καρκίνου του στόματος υπερδιπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 1974-2007, κυρίως μεταξύ των νέων, λευκών ανδρών. Και τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα οφείλονται στους ιούς HPV (ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων).
Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης HPV στο στόμα ή στο φάρυγγα «είναι ο αριθμός των συντρόφων στους οποίους ένας άνθρωπος έχει κάνει στοματικό σεξ» δήλωσε η Μάουρα Γκίλισον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Όταν αυξάνει ο αριθμός των συντρόφων, ο κίνδυνος [μόλυνσης από τον ιό] επίσης αυξάνεται» ανέφερε η Γκίλισον στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.
Για τους ανθρώπους που έχουν κάνει ενεργητικό στοματικό σεξ σε έξι ή περισσότερους συντρόφους, ο κίνδυνος οκταπλασιάζεται σε σχέση με όσους είχαν λιγότερους από έξι συντρόφους, εξήγησε η Δρ Γκίλισον.
Η ερευνήτρια ήταν πάντως προσεκτική: Διευκρίνισε ότι, παρά τις παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα, ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των καρκίνων οφείλεται άμεσα στο στοματικό σεξ.
«Δεν μπορούμε να δείξουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές συνδέονται με τον κίνδυνο μόλυνσης. Η αύξηση στους καρκίνους του στόματος στις ΗΠΑ αφορά κυρίως τους νέους, λευκούς άνδρες. Δεν γνωρίζουμε όμως το γιατί» είπε η Γκίλισον, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του AFP στο συνέδριο.
Εμβόλια
Από τους περίπου 150 διαφορετικούς τύπους των ιών HVP, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Καρκίνου.
Ορισμένοι από τους ιούς αυτούς προκαλούν τα ενοχλητικά κονδυλώματα, ενώ άλλοι δεν προκαλούν συμπτώματα και ορατές αλλοιώσεις. Κάποιοι από αυτούς, όμως, μπορούν τελικά να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.
Η μόλυνση από HPV είναι εξαιρετικά συχνή: Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς Αμερικανούς θα κολλήσουν κάποια στιγμή HPV.
To θέμα έχει μελετηθεί περισσότερο στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει δύο εμβόλια κατά των ιών HPV που προκαλούν αυτή τη μορφή καρκίνου, αλλά και τα κονδυλώματα.
Τα εμβόλια αυτά (καλύπτονται και από τα ελληνικά Ταμεία) χορηγούνται συνήθως σε κορίτσια που δεν έχουν ακόμα αρχίσει τη σεξουαλική ζωή τους.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει πάντως εγκριθεί και για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο New England Journal of Medicine έδειχνε ότι το εμβόλιο προλαμβάνει και το 90% των περιπτώσεων κονδυλωμάτων στους άνδρες, εφόσον βέβαια χορηγηθεί πριν από την πρώτη μόλυνση.
Εκτός από μόλυνση με HPV, το στοματικό σεξ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη από χλαμύδια, επισήμαναν οι ερευνητές.Κάνει επίσης κακό και στις αμυγδαλές.



Η παχυσαρκία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις παγκοσμίως

Η κυριαρχία του φαινομένου της παχυσαρκίας έχει τα κατά τα τελευταία 30 έτη πρακτικά διπλασιαστεί στον πλανήτη και αφορά 500 εκατομμύρια ενηλίκους, περισσότερο μάλιστα γυναίκες από άντρες, γράφει στο τελευταίο της τεύχος η επιθεώρηση Lancet.

Σε γενικές γραμμές, αντίθετα με τους Ιάπωνες, στην Ασία, τους Γάλλους και τους Ιταλούς στην Ευρώπη, που κοιτούν τη σιλουέτα τους πολύ, στις Ην. Πολιτείες το φαινόμενο της παχυσαρκίας σήμερα είναι σαφώς διαδεδομένο--έχουμε εκεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικους με δείκτη μυϊκής μάζας ανώτερο του 28. Αντιθέτως στην Ιαπωνία, οι μεν γυναίκες έχουν δείκτη μυϊκής μάζας 22, οι δε άντρες μόλις 24.

Ο ερευνητής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, Μαγίντ Εζάτι, όπως κι οι συνάδελφοί του Σαλίμ Γιουσούφ και Σόνια Ανάντ, του ερευνητικού Ινστιτούτου 'Πληθυσμός και Υγεία' με έδρα το Χάμιλτον στον Καναδά, είναι που μελέτησαν τις διακυμάνσεις σωματικού βάρους στους ανθρώπους άνω των 20 ετών, από το 1980 έως το 2008.

Ο ιατρικός ορισμός της παχυσαρκίας

Το "υπερβολικό βάρος" προκύπτει από την ιατρική σκοπιά, όταν ο δείκτης της μυϊκής μάζας (ενν. ο λόγος βάρους προς ανάστημα) ξεπεράσει το 25, η "παχυσαρκία" ξεκινά από το 30. Στο 35, υπάρχει "σοβαρή παχυσαρκία". Τα τελευταία 28 έτη, ο δείκτης μυϊκής μάζας αυξάνεται και στα δύο φύλα. Έχουμε σήμερα 1,46 δισ.ενήλικες υπέρβαρους και πρακτικά διπλασιασμένη, σε σχέση με το 1980, την παχυσαρκία --205 εκατομ.άντρες (9,8% του συνόλου) και 297 εκατομ. γυναίκες (13,8% του συνόλου).

Ο καθηγητής Εζάτι παρατηρεί ότι η παχυσαρκία δεν είναι πλέον δυτικό φαινόμενο, εξαπλώθηκε ήδη και στους φτωχότερους του πλανήτη.

Οι πλέον παχύσαρκοι, σε όλον τον πλανήτη, είναι 14 χιλιάδες κάτοικοι στα νησιά Ναούρου στο νότιο Ειρηνικό, ο ίδιος δείκτης φθάνει σήμερα το 33,9 (28,1 το '80) γιά τους άντρες, ενώ το 35 (28,3 το '80) γιά τις γυναίκες. Οι κάτοικοι των νησιών Κουκ, της Τόνγκα, της Σαμόα και της Γαλλικής Πολυνησίας ακολουθούν.

Στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, αλλά και στην Ελβετία, όμως εκεί γιά τις γυναίκες, μόνον, ο ενήλικος πληθυσμός τα καταφέρνει ικανοποιητικά ως προς τον έλεγχο του σωματικού του βάρους, αναφέρουν οι εν λόγω ερευνητές.

Στους άντρες, οι Γάλλοι τα καταφέρνουν επίσης πολύ κολά, καλύτερα από τους Γροιλανδούς, τους Δανούς και τους Ολλανδούς, προσθέτουν.

Επιμένουν οι ερευνητές ότι η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα για καρδιαγγειακά επεισόδια, διαβήτη, αλλά και καρκίνο, νοσήματα από τα οποία τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα, ετησίως.

Για όλη τη Δύση, είναι ενθαρρυντικό ότι οι πληθυσμοί ελέγχουν τα τελευταία έτη πολύ καλύτερα την υψηλή "κακή" χοληστερόλη και την υπέρταση, κάτι που δεν συνηθίζεται πολύ στα φτωχότερα κράτη στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιουσούφ και τη γιατρό Ανάντ, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση, την "κακή" χοληστερόλη και το κάπνισμα μας, συντελούμε στην αισθητή μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, την ώρα όμως που η μάχη μας με την παχυσαρκία είναι σαφώς διαχρονική και, ενίοτε, μπορεί κατά πολύ να ξεπεράσει ακόμα και τις δύο δεκαετίες ζωής.

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χειρότερης ποιότητας σπέρμα

Ανάμεσα στις άλλες επιπτώσεις για την υγεία τους που κάθε λίγο και λιγάκι μαθαίνουν οι παχύσαρκοι, έρχεται να προστεθεί άλλη μια. Η παχυσαρκία ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματός του, σύμφωνα με μια νέα αργεντινή επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν λιγότερο κινητικό σπέρμα και συνεπώς σχετικά μικρότερη γονιμότητα σε σχέση με τους λεπτούς άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για την επίπτωση του πάχους στη γονιμότητα του άνδρα. Η νέα μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρντομπα στην Αργεντινή, υπό τη δρα Άννα Καρολίνα Μαρτίνι και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Fertility and Sterility" (Γονιμότητα και Στειρότητα), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πάχος επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος.

Η μελέτη ανέλυσε περιστατικά 749 ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, εκ των οποίων οι 155 ήσαν παχύσαρκοι, και βρήκε ότι οι τελευταίοι είχαν σπέρμα που κινείτο πιο αργά και πιο…άσκοπα (αντί να "κολυμπά" ίσια μπροστά!).

Επίσης οι παχύσαρκοι βρέθηκαν να εκκρίνουν χαμηλότερες ποσότητες ενός ενζύμου (NAG), η συγκέντρωση του οποίου στο σπέρμα θεωρείται σημαντικός δείκτης για το πόσο καλά λειτουργεί η επιδιδυμίδα. Είναι η πρώτη μελέτη διεθνώς που διαπιστώνει τέτοια αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας στην επιδιδυμίδα.

Παρόλα αυτά, η Μαρτίνι επεσήμανε ότι η μείωση της ποιότητας του σπέρματος δεν σημαίνει ότι ο παχύσαρκος άνδρας δεν είναι γόνιμος. "Ένας άνδρας δεν γίνεται στείρος, επειδή αυξάνεται το βάρος του", τόνισε.

Εκτός από την κινητικότητα, η παχυσαρκία δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλους παράγοντες της ποιότητας του σπέρματος, όπως την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνη κ.α.

Πάντως, σύμφωνα με τους αργεντινούς ερευνητές, είναι δυνατό ένας άνδρας, χάνοντας κιλά, να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματός του και άρα τη γονιμότητά του. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα της σχέσης παχυσαρκίας-ποιότητας σπέρματος-γονιμότητας. 

Τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο πάγκρεας

Όσοι καταναλώνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, σε εβδομαδιαία βάση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, ένα σπάνιο αλλά θανατηφόρο τύπο καρκίνου, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Όσοι, αντίθετα, πίνουν χυμό πορτοκάλι αντί για αναψυκτικό, δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, προκύπτει από μελέτη σε δείγμα 60.000 εθελοντών, η οποία διεξήχθη στη Σιγκαπούρη.

Η ζάχαρη μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου, αλλά όσοι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη συχνά έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, είπε ο Μαρκ Περέϊρα του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.

 "Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα αναψυκτικά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περέϊρα.

Η ινσουλίνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίζει τη ζάχαρη, παράγεται στο πάγκρεας.

Σε άρθρό του στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ο Περέϊρα και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 60.524 ανδρών και γυναικών σε διάστημα 14 ετών.

Σε αυτό το διάστημα, 140 από τους εθελοντές εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.

Εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να συγκαταλέγονται σε αυτούς που εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο Περέϊρα είπε ότι θεωρεί πώς τα ευρήματα αυτά θα αφορούν και άλλες χώρες.

"Η Σιγκαπούρη είναι μία πλούσια χώρα με εξαιρετικό σύστημα υγείας. Οι αγαπημένες συνήθειες των κατοίκων της είναι το φαγητό και τα ψώνια, άρα τα ευρήματά μας θα πρέπει να αφορούν και άλλες δυτικές χώρες", λέει ο ίδιος.

Ωστόσο η Σούζαν Μέιν του Κέντρου για τον Καρκίνο Yale, στο πανεπιστήμιο Yale, στο Κονέκτικατ, είναι επιφυλακτική.

"Παρότι στη μελέτη εντοπίστηκε ένας παράγοντας κινδύνου, τα ευρήματά της βασίστηκαν σε ένα σχετικώς μικρό αριθμό περιπτώσεων και παραμένει ασαφές το αν πρόκειται για σύμπτωση ή όχι", εξηγεί η Μέιν.

"Η κατανάλωση αναψυκτικών στη Σιγκαπούρη συνδέεται με πολλές άλλες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τις οποίες δεν μπορούμε με ακρίβεια να ελέγξουμε".

 Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο στο πάγκρεας με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά αν είναι στα κάρβουνα ή πολύ ψημένο.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι ένας από τους πιο φονικούς καρκίνους με 230.000 κρούσματα παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, 37.680 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας κάθε χρόνο και 34.290 από αυτούς πεθαίνουν.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία αναφέρει ότι το ποσοστό επιβίωσης για τους πάσχοντες από καρκίνο στο πάγκρεας μέσα σε μια πενταετία είναι περίπου 5%.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένες μορφές καρκίνου, παρότι οι ενδείξεις είναι αντιφατικές. Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη από άλλου τύπου κύτταρα.

Μία συσκευασία 355 ml αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει περίπου 130 θερμίδες.





Το κάπνισμα αφήνει πάνω στα ρούχα και στις άλλες επιφάνειες καρκινογόνες ουσίες

Δεν χρειάζεται να καπνίζει κάποιος. Δεν χρειάζεται καν να είναι παθητικός καπνιστής σε έναν χώρο όπου άλλοι καπνίζουν. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο καπνός του τσιγάρου αυτών που κάπνισαν, ακόμα και πριν από πολλές μέρες, αφήνει καρκινογόνες τοξίνες πάνω στα ρούχα και τις άλλες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο. Έτσι, κάποιος ανύποπτος -ακόμα και μη καπνιστής- μπορεί να μεταφέρει και να απορροφήσει τις ουσίες αυτές, αγγίζοντας αντικείμενα όπου επικάθισε ο καπνός του τσιγάρου.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, ότι οι καρκινογόνες ουσίες νιτροσαμίνες, που σχετίζονται με τον καπνό, αναμιγνύονται με τη σκόνη και μετά προσκολλώνται σε πολλές επιφάνειες και στα δάχτυλά μας. Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιο πιθανό να τις απορροφήσουν βάζοντας τα χέρια τους στο στόμα ή γλύφοντας μια επιφάνεια, αλλά ο κίνδυνος αφορά γενικότερα τον καθένα - ενήλικο και ανήλικο.

"Τα ευρήματά μας αυξάνουν την ανησυχία για την έκθεση στα υπολείμματα του καπνού, που έχει αποκληθεί πρόσφατα 'κάπνισμα από τρίτο χέρι'", έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν καλό καθάρισμα στους χώρους των καπνιζόντων, ώστε να απομακρύνονται οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο.Ακόμα κι αν ένας καπνιστής βγαίνει να καπνίσει έξω, όταν επιστρέφει στον κλειστό χώρο, φέρνει μέσα μαζί του τις επικίνδυνες νιτροσαμίνες.

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον χημικό Hugo Destaillats, οι νιτροσαμίνες του καπνού "είναι ανάμεσα στα καρκινογόνα με την πιο ισχυρή και ευρέως φάσματος δράση και περιέχονται τόσο στο άκαυτο τσιγάρο όσο και στον καπνό του τσιγάρου". Πρόσθεσε ότι "η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη με την μορφή ενός ατμού που απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ρούχα, το δέρμα μας, αλλά και τις επιφάνειες ενός εσωτερικού χώρου, όπως τοίχους, πατώματα, χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα. Η νικοτίνη μπορεί να μείνει πάνω σε αυτά τα υλικά για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες".

Η νικοτίνη συνδυάζεται με μια άλλη κοινή χημική ουσία, το νιτρώδες οξύ, σχηματίζοντας έτσι τις νιτροσαμίνες του καπνού (TSNAs). Οι συσκευές αερίου και οι κινητήρες των οχημάτων είναι ανάμεσα στις βασικές πηγές νιτρώδους οξέος. Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, όσο πιο πολύ νιτρώδες οξύ υπάρχει σε ένα κλειστό χώρο (δωμάτιο ή όχημα), τόσο πιο γρήγορα σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νικοτίνη (η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου), είχε μέχρι τώρα θεωρηθεί μη τοξική, με τη στενή έννοια του όρου. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ και, προσκολλώμενη πάνω σε διάφορες επιφάνειες, συνιστά ένα σοβαρό δυνητικό κίνδυνο, ο οποίος μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την Καμλές Ασότρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, "τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να μην αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου". Εξάλλου ο ερευνητής Τζέιμς Πάνκοου επίσης έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγουν ατμό νικοτίνης, αλλά όχι καπνό.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ίσως οι αρμόδιες Αρχές, που μέχρι τώρα έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των καπνιστών και των μη καπνιστών, πρέπει πλέον να επεκτείνουν τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο του "καπνίσματος από τρίτο χέρι" (ένας όρος που έχει επικριθεί από τους υπέρμαχους του καπνίσματος ως "περιττά τρομοκρατικός"). Το καπνιστικό λόμπι "Φόρεστ" μάλιστα, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, έκανε λόγο για "προπαγάνδα καμουφλαρισμένη ως επιστήμη" και κάλεσε τους επιστήμονες "να αντισταθούν στην τάση τους να μας λένε πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας".

Όμως οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν πλέον ριζικά μέτρα: πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ., ώστε να μην δημιουργούνται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες. 

Οι παρεξηγημένες τροφές που (τελικά) κάνουν καλό

Νομίζετε ότι γνωρίζετε ποια φαγητά κάνουν καλό στην υγεία; Μην είστε τόσο σίγουροι, γιατί κάποια που τα θεωρούμε ύποπτα ή απαγορευμένα, όπως τη μαρμελάδα, το μπέικον, το κρασί, ευεργετούν την υγεία.

Ανάμεσα στις παρεξηγημένες, αλλά σούπερ τροφές είναι:  
Μαρμελάδα: Αν και περιέχει πολλή ζάχαρη, μπορεί χάρη στην πηκτίνη της να εμποδίσει την πρόοδο του καρκίνου, γιατί «κολλάει» στην πρωτεΐνη Gal3 που προκαλεί την αύξηση του όγκου.

Μπέικον: Τα μισά από τα λιπαρά του είναι μονοακόρεστα και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Πρέπει όμως να καταναλώνουμε μόνο 2-3 φέτες.

Πατάτες: Αποτελούν πολύ καλή τροφή (εκτός από τις τηγανητές, που πρέπει να αποφεύγονται) γιατί βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και προστατεύουν από τα καρδιακά νοσήματα.

Καφές: Ένας καφές μετά από γυμναστική βοηθάει να κάψουμε λίπος και μειώνει τους πόνους. Επίσης, βοηθάει στη διεύρυνση των αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στους μυς.

Σοκολάτα: Η κατανάλωση με μέτρο ενισχύει τα επίπεδα των ενδομορφινών και βελτιώνει τη διάθεση και την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει νοερά μαθηματικές πράξεις.

Κόκκινο κρασί: Ένα ποτηράκι την ημέρα προστατεύει από καρδιακές νόσους και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιθέτως, η υπερκατανάλωση βλάπτει.

Παγωτό: Μία μικρή μπάλα δεν κάνει κακό. Αντιθέτως, βελτιώνει τη διάθεση. Με την πρώτη κιόλας κουταλιά διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις απολαύσεις του σεξ και του φαγητού.